AMASYA TSO BAŞKANI MURAT KIRLANGIÇ BENGÜTÜRK TV'DE AMASYA'YI KONUŞTU

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, BengüTürk TV'de yayınlanan 'Neşe Berber ile Para Politika' programına telefon bağlantısı ile bağlanarak canlı yayın konuğu oldu. ATSO Başkanı Kırlangıç Amasya sanayisi ve ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulunarak şehrimizin pandemi süreci ve Turizm, Tarım konularına değindi.

AMASYA TSO BAŞKANI MURAT KIRLANGIÇ BENGÜTÜRK TV'DE AMASYA'YI KONUŞTU
Bu haber 15 Mart 2021 - 10:31 'de eklendi ve 625 kez görüntülendi.

Başkan Kırlangıç konuşmasında şunları söyledi "2020 yılı tüm dünya için zor bir yıldı. Daha önce tecrübe edilmemiş, bilinmeyen bir sorunla yüz yüze geldik. Nasıl mücadele edeceğimizi bilmediğimiz, dünyanın çaresiz kaldığı bir durum. Doğal olarak ülkemizde de etkisi büyük oldu. Pandemi sürecinde 30.000’e yakın insanımızı kaybettik. Vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Bu süreçte can siperane çalışan sağlık çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum, emekleri ödenmez.

Ekonomi ve ticarette de tüm dünyayı etkisi altına aldı. Dünyanın önde gelen ekonomileri 2020 yılını küçülerek bitirdiler. Tüm bu olumsuz duruma rağmen Türkiye son iki çeyrekteki büyüme oranları ile 2020 yılında %1.8 büyüme gerçekleştirmiştir. Bu dönemde sektörlerimizin %76’sı olumsuz etkilenirken, %24’ü durumunu korumuş veya olumlu etkilenmiştir.

İlimiz ölçeğinde ise olumsuz bir durum mevcut. Şehrimizin ana sektörlerinin turizm ve hizmet sektörü olması nedeniyle, pandemiden en çok etkilenen şehirlerden biriyiz. İş yelerimiz son bir yıldır neredeyse kapalı durumda. Paket servisi yaparak varlıklarını devam ettirme mücadelesi veriyorlar.

Amasya'mız elbette yatırım için cazip bir şehir.

Özellikle Tarımsal girdisi yüksek bir iliz. Tarımsal üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde katma değer sunuyoruz. Tarıma dayalı sanayimizin ise gelişmesi gerekiyor. Bu alan yatırımcılar tarafından değerlendirilecek ürün yelpazesine sahibiz.

Ürettiğimiz ürünler Şekere Pancarı Tohumu, Ispanak (Sera), Marul (Kıvırcık Marul), Hünnap, Domates, Kuru Soğan, Bamya, Kiraz, Elma, Salatalık diye kısaca sıralayabiliriz. Ayrıca imalat sanayinde son dönemlerde tercih edilen iller arasındayız. Kolay erişilebilir, kombine ulaşım olanaklarına sahip bir iliz. Bir de Kenevir üretimi için izin verilen 19 ilden biri de Amasya. Türk ve Alman ortaklı bir şirket kuruldu ve bu şirket için Amasya OSB de yer tahsisi konusunda işlemler başladı. İlk etapta 250 istihdam sağlayacak bu şirket 120 milyon Euro yatırım yapacak.

Belediyemiz tarafından yürütülen Teleferik ve Tramvay projeleri var. Bu projeler şehrimizin Turizmine değer katacak projelerdir. Bunların dışında bizim için önemli konulardan biri de sanayicilerimize yeni yatırım yerleri gösterebilmek. Bunun için mevcut OSB mizin genişleme çalışmalarını yapıyoruz. Bir de yeni bir OSB kurulması ile ilgili çalışmalarımız var. Taşova da kurulacak olan bu OSB için yer tespiti ve başvurusu yapıldı. Süreci takip ediyoruz.

2021 de teknoloji ve e-ticaret sektörleri başta olmak üzere tarım, gıda, biyoteknoloji, madencilik ve finans sektörleri ön plan da olacak gibi görünüyor. Tüm ülkeler dijital dönüşüme yöneliyor. Özellikle Pandemi nedeniyle birçok  lojistik, üretim, hizmetler sektörü hatta tarıma kadar tüm süreçler artık dijitalleşiyor. Bu dijital dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerimizin de önümüzdeki dönem de ayakta kalması zor gözüküyor. Pandemiyle birlikte tüm ülkeler dijitalleşmede önemli bir sıçrama yaşadı. Dünyaya baktığımızda hızlı büyüyen şirketlerin tamamının yazılım ve e-ticaret yollarını seçtiğini görüyoruz. 2020 yılı da küresel elektronik ticaret pazarı 1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu bu. Daha önce e-ticaret yapmaktan korkanlar, şimdi e-ticaretin nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyorlar. Tüm dünya bu yönde ilerken bizimde bunu kaçırma gibi bir lüksümüz yok.

Kontrollü normalleşme sürecinde koronavirüs vaka sayılarını azaltmak için uygulanan Dinamik Denetim Modeli Çerçevesinde şehrimizde denetimlere katılıyorum.

İçişleri Bakanlığı’nın son genelgesi ile Valilik Bünyesinde Genel Denetim Kuruları oluşturuldu. İlimizde de Sayın Valimiz Mustafa Masatlı ’nın oluru ile Odamız ile birlikte 11 kamu kurum ve meslek odalarının da yer aldığı denetim ekipleri şehrin tüm mahalle ve köylerinde işletmelere maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatarak sürecin iyileşmesine destek vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Amasya'mız elbette yatırım için cazip bir şehir.