Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın başvurusu ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alınan “Yassıçal Çuha Dokuması” ve “Gediksaray Dokuması” nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı, 26 Şubat 2025 tarihinde Büyük Amasya Otel’de gerçekleştirildi.
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın başvurusu ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alınan “Yassıçal Çuha Dokuması” ve “Gediksaray Dokuması” nın Coğrafi İşaret Tanıtım Programı, 26 Şubat 2025 tarihinde Büyük Amasya Otel’de gerçekleştirildi.
Coğrafi İşaret Tanıtım Programı’na; Amasya Valisi Önder Bakan, Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, ATSO Meclis Üyeleri ve il protokol üyeleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ATSO Başkanı Murat Kırlangıç şunları söyledi:
“Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Rektörüm, Kamu Kurumlarımızın Değerli Yöneticileri, Değerli Meclis Üyelerimiz ve Değerli Misafirler, Basınımızın Güzide Temsilcileri,
İlimiz coğrafi işaretli ürünleri arasına eklediğimiz Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması Coğrafi işaretleri tanıtım programımıza hoş geldiniz.
Sayın Valim, coğrafi işaretlerimiz; yerelden küresele ekonomiyi harekete geçiren, kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran en büyük zenginliğimiz, mirasımızdır. Coğrafi işaret, aynı zamanda kırsal kalkınmanın gelişmesini destekleyen ve dezavantajlı grupların istihdamının artmasına imkân sağlayan bir güçtür.
En büyük medeniyetlerinin hüküm sürdüğü bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan ürün çeşitliliğine sahibiz. Ülkemizin her ilinden, her beldesinden zenginlik fışkırıyor. 3 binin üzerinde yöresel ürün ve marka değerimiz var. 14 medeniyete ev sahipliği yapmış, şehzadeler şehri Amasyamız da birçok yöresel ve kültürel mirasa sahip olmasına rağmen, yakın zamana kadar yalnızca 4 tane coğrafi işaretli ürüne sahipti. Valiliğimizin başlattığı çalışmalar ve kurumlarımızın destekleri ile bugün bu sayı 24’e ulaşmıştır. Bu sayıyı 50’nin üzerine çıkaracak kültürel mirasa sahibiz.
Sayın Valim, Değerli Misafirler, coğrafi işaret aldığımız bu ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil ettirmekle yetinmeyip, Avrupa Birliği’nde de tescil ettirerek yurtdışı pazarından daha çok pay almayı hedeflemeliyiz. Bugün uluslararası ticarette parmesan peynirinin ticaret hacmi 1 milyar 400 milyon avro iken, yüzlerce çeşit peynire sahip olan ülkemizin peynirden kazandığı para neredeyse sıfır. İşte bu, coğrafi işaretin önemini gösteren birçok örnekten sadece bir tanesidir.
Şu an itibariyle ülke olarak Avrupa Birliği Coğrafi İşaretine sahip 30 ürünümüz var. Birçok medeniyetin yaşadığı bu topraklarda bu sayının çok daha fazla olması gerekirdi. Gerek şehir olarak, gerekse ülke olarak ürünlerin coğrafi işaret tescili konusunda biraz geç kaldığımızı kabul etmeliyiz. İnşallah, bundan sonra göstereceğimiz gayret ve çalışmalarla bu eksikliğimizi gidermiş olacağız.
Bu itibarla, oda olarak Amasya Çiçek Bamyası ve Amasya Elması için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurularını yaparak şehrimiz adına kapıyı araladık. Şu an tescil sürecimiz devam etmekte. Açtığımız bu kapıdan yeni tescil başvurularının takip etmesini temenni ediyorum.
Bugün tanıtımını yaptığımız ve ilimiz coğrafi işaretli ürünleri arasına katılan Yassıçal Çuha Dokuması ve Gediksaray Dokuması, yüzyıllardır köylerde kadınlarımızın el emekleriyle ürettikleri kültürel değerlerdir. Bizler bu değerlere coğrafi işaret tescili alarak, kültürün gelecek nesillere miras kalmasını ve ürünlere katma değer kazandırmayı hedefliyoruz.
Bu hedeflere ulaştığımızda, kalkınmanın yerele yayılması için önemli adımlar atılmış olacaktır. Kültürel değerlerimizin yaşatılmasına verdikleri destekler için Sayın Valimize ve Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yeni coğrafi işaretli ürünlerimizin şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, katılımınız için teşekkür ediyorum.”
Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi ve Amasya Valisi Önder Bakan’ın konuşmalarının ardından, Vali Önder Bakan tarafından ATSO Başkanı Murat Kırlangıç’a Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi. Program, bu törenin ardından sona erdi.