"BURMALI AMASYA ÇÖREĞİ" AMASYA TSO TARAFINDAN TESCİLLENDİ

Bu haber 22 Haziran 2022 - 15:36 'de eklendi ve 55 kez görüntülendi.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen, yöremize özgü lezzetlerden “Burmalı Amasya Çöreği”nin Coğrafi İşaret Tanıtım Programı gerçekleştirildi.

Coğrafi İşaret Tanıtım Programına, Amasya Valisi Sayın Mustafa Masatlı, Tugay Komutanı Sayın Tuğg. Mehmet Fatih Ören,  Amasya Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sarı, Amasya Üniversitesi Rektörü Sayın Süleyman Elmacı, Vali Yardımcısı Sayın Bekir Sıtkı Dağ, İl Emniyet Müdürü Sayın Ali Kemal Kurt, AK Parti İl Başkanı Sayın Ekrem Toto, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kırlangıç, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sayın Hasan Hüseyin Ergen ile Meclis Üyeleri, Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın İsa Köse ve il protokol üyeleri katılım sağladı.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç konuşmasında, "Burmalı Amasya Çöreği coğrafi işaret tescili lansman toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmeliyiz ki, dünyaya anlatabilelim. Ülke olarak Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. El emeğinden, yiyeceğine, içeceğine kadar 3 binden fazla yöresel ürünümüz, yöresel marka değerimiz var.

14 Medeniyete ev sahipliği yapmış, Osmanlı Saray Mutfağının Anadolu’da yapıldığı ender yerlerden biri olan Şehzadeler şehri Amasyamız birçok yöresel ve kültürel ürüne sahip olmasına rağmen, yakın zamana kadar sadece 4 tane coğrafi işaretli ürüne sahipti.
 (Amasya Çiçek Bamyası, Merzifon Keşkeği, Amasya Beji Mermer, Amasya Misket Elma) Bu sayı Amasya gibi önemli bir kültüre ve kültürel değerlere sahip bir il için oldukça az bir sayı. Bu bağlamda, Valimiz Sayın Mustafa Masatlı önderliğinde başlatılan çalışmalar sayesinde bugün tanıtımını yaptığımız Burmalı Amasya Çöreği ile tescilli ürün sayımız 10’a yükselmiş oldu. Bu ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil ettirmekle yetinmeyip, Avrupa Birliği’nde de tescil ettirerek yurt dışı pazarında daha çok yer almak hedefimiz olmalıdır. Bu hedef doğrultusunda, oda olarak Amasya Çiçek Bamyası için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu yaparak tescil sürecimizi başlattık. Hali hazırda ülke olarak Avrupa Birliği nezdindeki Coğrafi İşaretli ürün sayımız, dün Giresun Tombul Fındığa alınan tescil ile 8’e ulaşmıştır. Amasya Çiçek Bamyası tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından ülke genelinde sayıları az olan AB coğrafi işaretli ürünlerden birine sahip olma gururunu hep birlikte yaşayacağımıza inanıyorum.

Ürünlerin tescil ile korunması ve tanıtımının yapılması Amasya marka değeri için önemli adımlardır. Biz Amasya Ticaret ve Sanayi Odası olarak TOBB himayesinde Antalya da gerçekleşen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına her yıl katılarak, ilimizin yöresel ürünlerini hem ulusal hem de uluslararası katılımcılara tanıtıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Coğrafi işaretli ürünlerimiz; istihdam sağlayan, geleneksel üretim biçimleriyle yerel ekonomiyi ayakta tutan, kültürümüzü yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran en büyük zenginliğimiz, mirasımızdır.

Coğrafi İşaret, ülkemizin kültürel ve milli değerlerinin korunmasının yanı sıra ülkemizin ekonomik gelişimine, ihracat gelirlerinin artırılmasına, ayrıca kırsal kalkınmanın ve kadın istihdamının desteklenmesine katkı sağlar.

Sayın Valim, Değerli misafirler, Bugün burada lansmanını yaptığımız Burmalı Amasya Çöreği de nesiller boyu tadına doyamadan yediğimiz geleneksel bir ürünümüz. Bu yöresel ürünümüze coğrafi işaret alınmasında öncülük eden, bizleri harekete geçiren Valimiz Sayın Mustafa Masatlı’ya,  desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı'ya,bu süreçte birlikte çalıştığımız Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği müdürümüz Sayın Mustafa Örgüt’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." açıklamalarında bulundu.