KIRLANGIÇ 9. TİCARET VE SANAYİ ŞURASI’NDA SÖZ ALDI

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​

KIRLANGIÇ 9. TİCARET VE SANAYİ ŞURASI’NDA SÖZ ALDI
Bu haber 10 Ekim 2016 - 1:57 'de eklendi ve 175 kez görüntülendi.

Şurada, yaklaşık 45 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti. Bu odaların içinde Amasya Ticaret ve Sanayi Odası da yerini aldı. Amasya TSO adına Yönetim Kurulu Başkanı Murat KIRLANGIÇ kürsüdeydi. Kırlangıç, Amasya’nın temel sektörleri olan tarım, turizm ve sanayiye ilişkin belirlenen sorunları anlattı. Tarımda şeker pancarına uygulanan kotanın ve yavru hayvan fiyatını yüksek olmasının Amasya ekonomisine büyük darbe vurduğunu ifade eden Kırlangıç, turizm teşviklerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini, Amasya - İzmir direkt uçuşları noktasında Başbakan Yıldırım’dan İzmir Milletvekili olması hasebiyle doğrudan destek beklediklerini belirtti. Sanayi sektöründe nitelikli işgücü eksikliğinin kendini önemli şekilde hissettirdiğini belirten Kırlangıç, “OSB’lerin genişletilmesi, il ve ilçe bağlantı yollarındaki tarıma elverişli olmayan arazilerin sanayi ve ticarete kazandırılması konusunda yardım beklediklerini aktardı.

Başbakan Binali Yıldırım şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı.

Anlatılan sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, " İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır" dedi. Yıldırım, bu konuda beraber çalışılacağını, daha yakın temasta olunacağını belirterek, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını söyledi.

Türkiye'nin mutlak üstünlüğü olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Petrolü yok, doğalgazı yok. Mukayeseli üstünlüğümüz var. Mukayeseli üstünlüğümüz ne? Genç nüfusumuz. Beşeri kaynağımız. Bu bizim birçok ülkede olmayan gücümüz. Bu gücümüzü şimdi kullanma zamanı gelmiştir." dedi.

Yıldırım, bu gücü kullanmak için gençlerin en iyi şekilde eğitimle donatılacağını ifade ederek, "Sizler de bu gençleri alıp önlerini açacaksınız, geleceğe hazırlayacaksınız." diye konuştu.